oparty o mięso. W ostatnich latach, wraz z szerszym otwarciem się naszego społeczeństwa na świat i pochodzące z niego nowości, również i w Polsce pojawił się trend do sięgania po inne sposoby odżywiania.
Jednym z nich jest chociażby kuchnia wegańska. W skrócie mówiąc jest to korzystanie z kuchni, w której wyeliminowane całkowicie zostały produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym również takie jak chociażby jaja, mleko, masło, czy też miód. Przepisy wegańskie, podobnie zresztą jak przepisy wegetariańskie, korzystają za to z pełną mocą ze wszelkich produktów pochodzenia roślinnego. Osoby korzystające z takiej diety zachwalają smaczność posiłków, prostotę ich przygotowywania, a także lepsze samopoczucie, jakie przyniosła im zmiana sposobu odżywiania.
Wręcz przeciwnie podobnie jak przepisy wegetariańskie
Kuchnia wegańska jest bardzo restrykcyjna, jeśli chodzi o stosowane produkty. W zupełności wyklucza ona zarówno mięsa, jak i inne produkty, które uzyskuje się właśnie od zwierząt. I dotyczy to również serów, twarogów, miodu, czy jajek. Nie oznacza to jednak, że przepisy wegańskie są nudne. Wręcz przeciwnie, podobnie jak przepisy wegetariańskie stanowią niezwykle barwną paletę kompozycji, które są i smaczne i zdrowe. Orzechy, rośliny strączkowe, owoce, warzywa - dzięki nim można naprawdę zdrowo jeść.
Dieta i odchudzanie z głową
Dziś bardzo dużo ludzi w Polsce i na świecie zmienia swoją dietę po to, aby zrzucić zbędne kilogramy lub utrzymać szczupłą sylwetkę. I dlatego w swojej kuchni stosuje przepisy wegetariańskie i przepisy wegańskie. Kuchnia wegetariańska może zapewnić spadek wagi ciała pod warunkiem, że w menu nie przekracza się zalecanej liczby kalorii. Natomiast kuchnia wegańska stanowi pułapkę, bo może doprowadzić do zrzucenia kilogramów, lecz bardzo ogranicza ilość produktów żywnościowych w menu, co może wpłynąć na pogorszenie stanu zdrowia.